
Et godt egnet sted for å produsere solenergi er Atacama nord i Chile. Ørkenen ligger i regnskyggen av Andesfjellene og er regnet som den tørreste i verden.
Landserie: Chile i front med fornybarsatsing
Chile har lansert ambisiøse klimamål: 70 prosent av landets elektrisitet skal komme fra fornybare kilder i 2030, og landet skal være karbonnøytralt innen 2050.
Langt og smalt ligger Chile klemt mellom Stillehavet og Andesfjellene. Verdens nest lengste land fra nord til sør, bare slått av Brasil, strekker seg 4200 kilometer mellom Peru og Kapp Horn. Solstekte ørkener, forblåste kystlinjer og fossende elver – Chile har en overflod av naturressurser som kan gi ren energi. Og det trengs: Chile er en av Latin-Amerikas raskest voksende økonomier, og etterspørselen etter energi øker tilsvarende.
Helt siden kolonitiden har eksport av råvarer vært fundamentet for Chiles økonomi, med kobber som den viktigste eksportkilden. Etter hvert har også vin, frukt, trelast og fisk blir sentrale eksportvarer. I 1990 ble demokratiet gjeninnført etter 17 år med diktatur. Den positive økonomiske utviklingen har siden den gang ført til at Chile i 2010 ble det første søramerikanske medlemslandet i OECD.

Miljøbelastning lik null
Effekten av klimaendringene merkes godt i Chile. Gjennom de siste ti årene har landet opplevd megatørke, rekordstore skogbranner, smelting av isbreer og kraftige innslag av ekstremvær.
Landets regjering har kunngjort et svært ambisiøst mål: Chile skal være det første utviklingslandet som oppnår karbonnøytralitet innen 2050.
– Målet er at Chile skal ta opp like mye CO2 som det produserer, slik at miljøbelastningen blir lik null innen 2050, forklarer María Teresa González, som er Statkrafts landsjef i Chile.
President Sebastián Piñera har blant annet annonsert at alle Chiles 28 kullkraftverk – som i hovedsak driftes av selskaper fra USA, Frankrike og Italia – skal stenge innen 2040. Den første fasen innebærer å stenge åtte termoelektriske anlegg.
Grønn satsing
Selv om kull fremdeles er den viktigste energikilden i det chilenske kraftsystemet, spiller fornybare energikilder en stadig viktigere rolle. I 2013 satte myndighetene et mål om 20 prosent fornybar energi i landets elektrisitetsnett innen 2025.
Latin-Amerikas første konsentrerte solkraftverk finnes i Antofagasta nord i landet: Cerro Dominador med 210 MW strøm, 17,7 timers strømlagring og en investering på 1400 millioner dollar.
En rekke nye vann-, vind- og solkraftverk er under bygging i Chile.
Den chilenske regjeringen har også fremmet introduksjonen av elektriske busser i det offentlige transportsystemet og oppmuntrer til allianser mellom bussoperatører, el-selskaper og bussprodusenter som bruker el-teknologi.

Rikt på naturressurser
I Bloomberg-rapporten Climatescope 2020 blir Chile rangert som landet med best muligheter for å utvikle fornybarprosjekter.
– Studien ble utført i 108 nye økonomier, og Chile og India toppet listen, etterfulgt av Brasil, Jordan og Kina. Studien fremhevet Chiles implementering av regjeringens politikk, investeringer og strategi for å erstatte kull i kraftproduksjonen. Elektrisitetsproduksjon i Chile er sannsynligvis den økonomiske sektoren som har den raskeste kullreduksjonen, takket være den stadig økende og omfattende bruken av fornybar energi, sier González.
Hun legger til at de viktigste utfordringene for Chile innenfor energi utvilsomt blir å oppfylle det erklærte målet om utfasing av all kullkraft i det nasjonale elektriske systemet innen 2040. Kraftoverføringssystemet i landet er også et område som trenger videre utvikling og oppgradering.
Med sine rike naturressurser har Chile likevel store muligheter for å bli det ledende landet innenfor fornybar kraft i Sør-Amerika.

María Teresa González er Statkrafts landsjef i Chile.

Fakta om Chile
-
Befolkning: 19 millioner
-
Hovedstad: Santiago
-
Styresett: Demokratisk republikk
-
President: Gabriel Boric
-
Språk: Spansk
Chiles kraftproduksjon
Energikildene i det nasjonale el-systemet Sistema Eléctrico Nacional (SEN) og det nasjonale overføringsnettet hadde 56,3 prosent fossil opprinnelse som kull og naturgass i 2021. Fornybarandelen var på 43,7 prosent og er økende.
Chilensk lov definerer ren kraft som "ikke-konvensjonelle fornybare energikilder" (NCRE). De må stamme fra fornybare ressurser og i tillegg ha minimal sosial og miljømessig påvirkning. NCRE-kilder omfatter biomasse, vannkraftverk med en maksimal installert kapasitet på 20 MW, vindkraft, solkraft, bølgekraft og geotermisk kraft.
Kilde: Comisión Nacional de Energía
Statkraft i Chile
Statkraft har vært til stede i Chile siden 2004 og anser landet som et attraktivt marked med økende etterspørsel etter fornybar energi. I tillegg til vannkraft har Statkraft et viktig vindprosjekt sentralt i landet og leter etter nye muligheter for vind- og solenergi.
I Chile er Statkraft involvert i et joint venture med det australske selskapet Pacific Hydro, eid av en av de største energigruppene i Kina, for å drifte vannkraftverkene La Higuera og La Confluencia. Mellom regionene Los Ríos og Los Lagos,i det sørlige Chile driver Statkraft vannkraftverket Rucatayo, og byggingen av vannkraftprosjektet Los Lagos er påbegynt.
Rucatayo og utbyggingsprosjektene Los Lagos og Osorno er 100 prosent eid av Statkraft etter at selskapet kjøpte aksjemajoriteten i selskapet Pilmaiquen i april 2015. Mer enn 70 personer jobber for Statkraft i Chile.
– Los Lagos vannkraftverk er ventet å kunne levere ren energi til nettet allerede i 2022. Prosjektet, som representerer en investering på 173 millioner dollar, er et positivt tegn for det lokale energimarkedet, sier Statkrafts landsjef i Chile, María Teresa González.
Los Lagos vil omfatte et reservoar med et areal på nær 192 hektar.
– Det er viktig å merke seg at området der anlegget vil ligge, grenser til 30 agroindustrielle gårdsbruk og vil ikke berøre urfolks landområder, understreker hun.
Tre vindparker
– Utover vannkraft går Statkraft inn for å legge til mer ren og fornybar energi til det chilenske elektrisitetssystemet, forklarer González.
Dette inkluderer tre vindparker i sentrale deler av landet, henholdsvis Cardonal (30 MW), Manantiales (27,6 MW) og Los Cerrillos, (51,75 MW) i O'Higgins-regionen.
Vekststrategi
I juni 2018 besluttet Statkrafts styre å fortsette selskapets globale vekststrategi med fokus på økt installert kapasitet og økte markeder.
– Statkraft vil holde frem med sin strategi om vekst i Chile. Målet er å vokse i skala og oppnå en markedsandel på 2,5 TW de kommende årene. Vi ønsker å tredoble energien vi genererer de neste seks årene, med et sterkt fokus på vind- og solenergi, sier González.
– Chile er et godt land å investere i, det har et robust regelverk og et modent og godt regulert marked. Derfor er vi åpne for å studere og evaluere alle alternativer som presenteres. Vi vil ha spesiell interesse for initiativer til å utvikle vind- og solenergi, men vil også promotere våre vannkraftprosjekter.
Andre landserieartikler

Landserie: Tysk energirevolusjon
I 2017 ble det for første gang produsert mer kraft fra fornybare kilder enn fra kull i industrilandet Tyskland. Kjernekraft og kullkraft blir faset ut i løpet av de neste årene, men å nå målet om en...
Les mer

Landserie: Sverige best i klimaklassen
Få land i verden bruker mer energi per innbygger enn Sverige. Likevel er utslippene av klimagasser lave, takket være en høy fornybarandel i kraftforbruket. Hjemlandet til klimaaktivisten Greta Thu...
Les mer

Landserie: Albanias vannkraft viktig for Balkan
Albania kan få en nøkkelrolle når landene på Balkan skal fase ut fossil kraft til fordel for fornybar. Statkraft er allerede til stede i Albania, men politisk risiko kan legge en demper på videre veks...
Les mer

Landserie: Irland med ambisiøs klimaplan
Om lag 40 prosent av Irlands elektrisitet kommer i dag fra fornybare kilder, men landet skal øke andelen til 70 prosent innen 2030. Statkraft kan bli avgjørende for om Irland skal realisere disse...
Les mer

Landserie: Grønne ambisjoner i Spania
Av elektrisiteten som ble produsert i Spania i 2021, kom nesten 47 prosent fra fornybare kilder. Det er det meste som er registrert siden målingene startet, men likevel et stykke unna regjeringens mål...
Les mer

Landserie: Ressursrikdom i Brasil
Brasil er velsignet med et mangfold av naturressurser og har en av verdens reneste strømforsyninger. Storstilt satsing på sol- og vindkraft skal gi enda større andeler av fornybar kraft i årene...
Les mer

Landserie: Irland med ambisiøs klimaplan
Om lag 40 prosent av Irlands elektrisitet kommer i dag fra fornybare kilder, men landet skal øke andelen til 70 prosent innen 2030. Statkraft kan bli avgjørende for om Irland skal realisere disse...
Les mer

Landserie: Storbritannia, klassens mest ambisiøse
Storbritannia har store ambisjoner for kutt i egne klimagassutslipp. Målet er et nullutslippssamfunn innen 2050. Veien dit er svært krevende, det trengs sterk politisk vilje og massiv utbygging av for...
Les mer

Landserie: Større fart på fornybart i Italia?
Med sin lange kystlinje, høye fjell og solfylte middelhavsøyer burde Italia ha gode forutsetninger for å øke produksjonen av fornybar kraft. Utfordringen er å koble kraftproduksjon sammen med forbruk...
Les mer

Landserie: USA er fortsatt mulighetenes land
Siden Statkraft åpnet kontor i USA i 2015, har selskapets amerikanske virksomhet stort sett dreid seg om å handle med klimakvoter og fornybarsertifikater. Statkraft er nå godt posisjonert for å utnyt...
Les mer

Landserie: Fornybar energi vokser raskt i Polen
Polen er blant landene i Europa med både høyest kraftforbruk og høyest kraftproduksjon, og kull er fortsatt viktigste energikilde. Samtidig har Polen det raskest voksende markedet i Europa for for...
Les mer

Landserie: Grønne visjoner i Frankrike
Kjernekraftlandet Frankrike står overfor massive endringer i energisektoren i årene som kommer. En ambisiøs satsing på vind- og solkraft er blant tiltakene som skal sørge for at klimamålene nås.
Les mer

Landserie: Chile i front med fornybarsatsing
Chile har lansert ambisiøse klimamål: 70 prosent av landets elektrisitet skal komme fra fornybare kilder i 2030, og landet skal være karbonnøytralt innen 2050.
Les mer

Landserie: Nederland trenger kraftig satsing på fornybar energi
Nederlands faktiske kutt i klimagassutslipp har vært små de siste tiårene. Da regjeringen tapte et klimasøksmål, tvang det frem en ny nasjonal klimaavtale som skal få landet på sporet igjen. Det betyr...
Les mer

Landserie: Sol i sikte for Kroatia
Med sin solfylte middelhavskyst er Kroatia et av Europas raskest voksende markeder for solkraft. Ved å utnytte sitt fornybare energipotensial kan landet eliminere behovet for å importere strøm.
Les mer