
I tilknytning til Banja kraftverk bygde Statkraft en stor dam for å skape et vannreservoar som gir jevn og sikker tilgang på strømmende vann til kraftstasjonens turbiner.
Landserie: Albanias vannkraft viktig for Balkan
Albania kan få en nøkkelrolle når landene på Balkan skal fase ut fossil kraft til fordel for fornybar. Statkraft er allerede til stede i Albania, men politisk risiko kan legge en demper på videre vekst.
Statkraft har i dag to vannkraftverk i det sørlige Albania. Kraftverket i Banja sto ferdig i 2016 og er i full drift. Her har Statkraft også etablert et prosjekt for sitt første forsøk med "flytende sol". Et nytt vannkraftverk i Moglicë åpnet i 2020.
Nå høster Statkraft erfaringer før en eventuell videre satsing i Albania eller andre land i regionen. Beslutningen sitter langt inne. Konkurransen fra andre fornybare energikilder, som sol og vind, gjør det svært krevende å oppnå lønnsomhet i nye vannkraftprosjekter.
– Albania er et lite land med om lag tre millioner innbyggere og er i seg selv et ganske lite kraftmarked. Det som gjør Albania interessant for Statkraft, er at landet ligger midt i en stor region som de nærmeste årene må øke sin produksjon av fornybar energi, sier Rigela Gegprifti, Statkrafts landsjef i Albania.
– Foruten Albania, omfatter Vest-Balkan land som Nord-Makedonia, Kosovo, Bosnia, Serbia og Montenegro. Dette er nasjoner som banker på døren til EU. Skal de bli invitert inn, må de akseptere markedsliberalisering og tilslutning til en europeisk energipolitikk som forutsetter kraftig satsing på fornybar energi.

Bare vannkraft
Praktisk talt all energiproduksjon i Albania i dag er vannkraft, og det meste er på statlige hender. Landet har flere vannkraftverk med store magasiner, men det er et strengt regulert marked. Totalmarkedet er på cirka 7,5 TWh og domineres av én stor produsent, KESH (Korporata Elektroenergjitike Shqiptare), og én stor statlig distributør, OSHEE (Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike). Strømprisen ut til forbruker er kraftig subsidiert.
– Når det er bra med nedbør og fulle magasiner, går dette veldig bra. Da er alle fornøyde. Alle får strøm, og strømmen er billig. Utfordringen er når det kommer tørre perioder og kanskje flere tørre år. Da blir det et stort kraftunderskudd i landet, OSHEE må ut i markedet for å kjøpe kraft og prisen fyker i været, forklarer Gegprifti.
Hun mener det er en ulempe for Albania at den ene produsenten, KESH, ikke kan selge kraft i et åpent marked. Markedsregulering gir lave inntekter til produsentene og få insentiver til å bygge ut ny kraftproduksjon.
– En prosess er på gang med sikte på å deregulere markedet og etablere et regionalt spotmarked, men det tar tid og krever lovendringer. Forholdene ligger ellers godt til rette. Regionen har blant annet et godt utbygd overføringsnett landene imellom, sier Gegprifti.
Hun understreker at Statkrafts to kraftverk i landet ikke er underlagt de samme restriksjoner som de statlige kraftverkene. Strømmen fra Banja, og etter hvert Moglicë, selges i markedet – først og fremst til Ungarn, men noe også til Hellas og Serbia. Italia åpnet som marked i 2020 med ny sjøkabel fra Montenegro til Italia og en kraftbørs i Montenegro koblet mot det Italienske markedet.
– Det var en forutsetning for oss å kunne selge kraften på det åpne markedet. Prosjektene hadde ikke vært lønnsomme om vi skulle ha solgt strøm i et gjennomregulert marked, sier Rigela Gegprifti.

Fornybare muligheter
For EU er et fungerende kraftmarked en forutsetning for at landene i regionen skal kunne bli fullverdige medlemmer. Landene på Vest-Balkan må også være en del av det grønne skiftet om Europa skal nå sine klimamål. EU-landene skal investere mye i fornybar energi i årene fremover. Skal Balkan-landene være med, må de kutte i egne utslipp og åpne opp kraftmarkedet. På Balkan er fremdeles mange brunkullkraftverk i drift, og når denne kullkraften skal fases ut, vil det bli et stort kraftunderskudd. Det underskuddet må møtes med store investeringer i fornybar energi.
– Går det som de fleste tror, vil det åpne seg et stort marked for både sol og vind i hele regionen, sier Gegprifti.
Foreløpig er Statkraft bare til stede i Albania, og bare i vannkraft, men Larsen tror det kan åpne seg mange nye muligheter i årene som kommer.
– Det er neppe lønnsomt å bygge ut mer vannkraft i Albania, men både sol og vind kan være aktuelle satsingsområder. Deler av kysten i Albania har de beste solforholdene i hele regionen. Her finnes det også store områder med brakkland som verken er egnet til jordbruk eller bosetting. Derimot kan de være svært velegnet for store solparker, sier hun.

Politisk risiko
Selv om Statkraft ser muligheter i Albania, er det også en viss avventende skepsis til videre satsing. Det handler mer om den politiske risikoen enn om markedsmulighetene. Albania er en demokratisk republikk, men det er et ungt demokrati som sliter med fattigdom, organisert kriminalitet og korrupsjon.
– Erfaringene fra Banja har nok skapt litt blandede følelser internt i Statkraft. På grunn av langdryge og tunge beslutningsprosesser i det albanske statsapparatet tok det flere år fra vi begynte planleggingen til vi fikk byggetillatelsen, sier Rigela Gegprifti.
– Det var også en viss nervøsitet rundt adgangen til å få selge kraften i det åpne markedet, men her ryddet en endring i energiloven i 2015 unna bekymringene.
Albania er det eneste landet med betydelig magasinkapasitet i regionen og kan komme til å spille en nøkkelrolle som Vest-Balkans "batteri" i overgangen til fornybar energi. Albania vil trolig også få mye mer igjen for sine vannkraftressurser i et åpent marked. Foreløpig har det manglet noe på politisk vilje til fullt ut å gjennomføre de store markedsreformene.
– Politikerne er nok redde for at et frislipp i markedet skal drive strømprisene oppover og ut av kontroll. Det vil ikke være populært i en befolkning som er vant til regulerte priser, sier Gegprifti. Hun tror Albania er på glid både økonomiske og politisk, men det er ingen gitt å si om – og når – landet kan bli en del av det europeiske fellesskapet.
– EU vil nok gjerne ha dem med, men ikke for enhver pris. Landet må kunne følge noen grunnleggende prinsipper, og det gjelder også på energiområdet. EU har etablert et energisekretariat i Wien som skal hjelpe Balkan-landene til å gjennomføre markedsreformer. Det dytter og drar for å holde prosessen i gang, men mangler reelle sanksjonsmuligheter, sier Rigela Gegprifti.
– Landene på Balkan må selv se mulighetene og gevinstene ved å liberalisere energimarkedet. Ingen kan tvinge dem.

Rigela Gegprifti er Statkrafts landsjef i Albania.
Fakta om Albania
- Befolkning: 3 millioner
- Hovedstad: Tirana
- Styresett: Parlamentarisk republikk
- President: Bajram Begaj
- Statsminister: Edi Rama
- Språk: Albansk
Statkraft i Albania
Statkraft har to vannkraftverk i Albania:
Banja kraftverk har en installert kapasitet på om lag 72 MW. Gjennomsnittlig årsproduksjon er 255 GWh.
Moglicë kraftverk har en installert kapasitet på om lag 184 MW. Gjennomsnittlig årsproduksjon er ventet å ligge på omkring 450 GWh.
Mesteparten av strømmen blir eksportert til det regionale markedet, særlig Ungarn, men også til Hellas og Serbia. Markedsadgang til Italia åpnes i 2020 med ny sjøkabel og energibørs i Montenegro.
Andre landserieartikler

Landserie: Tysk energirevolusjon
I 2017 ble det for første gang produsert mer kraft fra fornybare kilder enn fra kull i industrilandet Tyskland. Kjernekraft og kullkraft blir faset ut i løpet av de neste årene, men å nå målet om en...
Les mer

Landserie: Sverige best i klimaklassen
Få land i verden bruker mer energi per innbygger enn Sverige. Likevel er utslippene av klimagasser lave, takket være en høy fornybarandel i kraftforbruket. Hjemlandet til klimaaktivisten Greta Thu...
Les mer

Landserie: Albanias vannkraft viktig for Balkan
Albania kan få en nøkkelrolle når landene på Balkan skal fase ut fossil kraft til fordel for fornybar. Statkraft er allerede til stede i Albania, men politisk risiko kan legge en demper på videre veks...
Les mer

Landserie: Irland med ambisiøs klimaplan
Om lag 40 prosent av Irlands elektrisitet kommer i dag fra fornybare kilder, men landet skal øke andelen til 70 prosent innen 2030. Statkraft kan bli avgjørende for om Irland skal realisere disse...
Les mer

Landserie: Grønne ambisjoner i Spania
Av elektrisiteten som ble produsert i Spania i 2021, kom nesten 47 prosent fra fornybare kilder. Det er det meste som er registrert siden målingene startet, men likevel et stykke unna regjeringens mål...
Les mer

Landserie: Ressursrikdom i Brasil
Brasil er velsignet med et mangfold av naturressurser og har en av verdens reneste strømforsyninger. Storstilt satsing på sol- og vindkraft skal gi enda større andeler av fornybar kraft i årene...
Les mer

Landserie: Irland med ambisiøs klimaplan
Om lag 40 prosent av Irlands elektrisitet kommer i dag fra fornybare kilder, men landet skal øke andelen til 70 prosent innen 2030. Statkraft kan bli avgjørende for om Irland skal realisere disse...
Les mer

Landserie: Storbritannia, klassens mest ambisiøse
Storbritannia har store ambisjoner for kutt i egne klimagassutslipp. Målet er et nullutslippssamfunn innen 2050. Veien dit er svært krevende, det trengs sterk politisk vilje og massiv utbygging av for...
Les mer

Landserie: Større fart på fornybart i Italia?
Med sin lange kystlinje, høye fjell og solfylte middelhavsøyer burde Italia ha gode forutsetninger for å øke produksjonen av fornybar kraft. Utfordringen er å koble kraftproduksjon sammen med forbruk...
Les mer

Landserie: USA er fortsatt mulighetenes land
Siden Statkraft åpnet kontor i USA i 2015, har selskapets amerikanske virksomhet stort sett dreid seg om å handle med klimakvoter og fornybarsertifikater. Statkraft er nå godt posisjonert for å utnyt...
Les mer

Landserie: Fornybar energi vokser raskt i Polen
Polen er blant landene i Europa med både høyest kraftforbruk og høyest kraftproduksjon, og kull er fortsatt viktigste energikilde. Samtidig har Polen det raskest voksende markedet i Europa for for...
Les mer

Landserie: Grønne visjoner i Frankrike
Kjernekraftlandet Frankrike står overfor massive endringer i energisektoren i årene som kommer. En ambisiøs satsing på vind- og solkraft er blant tiltakene som skal sørge for at klimamålene nås.
Les mer

Landserie: Chile i front med fornybarsatsing
Chile har lansert ambisiøse klimamål: 70 prosent av landets elektrisitet skal komme fra fornybare kilder i 2030, og landet skal være karbonnøytralt innen 2050.
Les mer

Landserie: Nederland trenger kraftig satsing på fornybar energi
Nederlands faktiske kutt i klimagassutslipp har vært små de siste tiårene. Da regjeringen tapte et klimasøksmål, tvang det frem en ny nasjonal klimaavtale som skal få landet på sporet igjen. Det betyr...
Les mer

Landserie: Sol i sikte for Kroatia
Med sin solfylte middelhavskyst er Kroatia et av Europas raskest voksende markeder for solkraft. Ved å utnytte sitt fornybare energipotensial kan landet eliminere behovet for å importere strøm.
Les mer