
REPowerEU: Grønn EU-omstilling i hurtigtogsfart
Få uker etter at russiske styrker gikk inn i Ukraina i februar 2022, lanserte Europakommisjonen energiplanen REPowerEU. Den skal på kort tid både gjøre EU uavhengig av russisk olje og gass og sette fart på den grønne omstillingen.
Hele Europa var vinteren 2021/2022 preget av en energikrise som i første rekke skyldtes mangel på naturgass. Som en konsekvens skjøt gassprisene oppover allerede før krigen i Ukraina. Og med Russlands invasjon ble det klart for mange europeiske land at de ikke kunne fortsette å være avhengige av russisk olje og gass.
Ikke bare setter dette mange EU-land i en sårbar politisk og økonomisk situasjon, men inntektene som Russland får fra salget av olje og gass, er med på å finansiere krigen i Ukraina.
Noe måtte gjøres, og det raskt.

Fra maraton til sprint
EU var allerede i gang med en ambisiøs grønn omstilling gjennom vekststrategien European Green Deal, som skal gjøre Europa til det første klimanøytrale kontinentet innen 2050, og lovpakken Fit for 55, som forplikter unionen til å kutte klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030. Den russiske invasjonen av Ukraina fikk EU til å høyne innsatsen, og svaret var energiplanen REPowerEU.
REPowerEU handler om raskt å redusere avhengigheten av russiske fossile energikilder ved å fremskynde omstilling til ren energi og forene kreftene for å oppnå et mer motstandsdyktig energisystem og en ekte energiunion, skriver EU-kommisjonen i sin presentasjon av energiplanen for Europaparlamentet 18. mai 2022.
– Hvis EUs grønne vekststrategi, European Green Deal, var en maraton for å nå klimamålene, er dette en sprintøvelse sier direktør Anne C. Bolle, som arbeider med sentrale EU-spørsmål i Statkraft.
– Den omstillingen av Europas energimiks som EU hadde planlagt å gjennomføre på ti år, skal nå gjøres på tre. Det som er litt spesielt, er at denne utviklingen ikke er et resultat av nye klimamål, men av sikkerhetspolitiske utfordringer. Krigen i Ukraina setter fart på den grønne omstillingen, men motivasjonen er i første rekke å redusere avhengigheten av russisk olje og gass.
Diversifisering, sparing og økt produksjon
REPowerEU-planen foreslår tre hovedgrep som til sammen skal gjøre det mulig for EU-landene å bli uavhengige av russisk olje og gass på kort tid.
For det første skal importen av energi diversifiseres. Det betyr at EU-landene skal kjøpe LNG (flytende, nedkjølt gass fraktet på skip), naturgass og hydrogen fra flere land. Målet er å fylle gasslagrene til minst 80 prosent innen 1. november 2022 og til 90 prosent innen vinteren 2023. Landene skal også i større grad samarbeide om innkjøpene og samkjøre bruken av infrastruktur for mottak, lagring og distribusjon av både LNG, gass og hydrogen.
I slutten av juli ble medlemslandene enige om frivillig å kutte gassforbruket med 15 prosent. Gasslagrene begynnes også å fylles, og utfasingen av kull- og kjernekraft utsettes i noen land.

Mer fornybar kraft
Sentralt i den nye energiplanen står også en kraftig økning i EU-landenes produksjon av fornybar elektrisitet for industri, bygninger og transport. Dette vil ikke bare på kort sikt redusere behovet for russisk olje og gass, men vil på litt lengre sikt generelt redusere behovet for fossile brensler.
Solenergi er noe som raskt kan tas i bruk, og det foreslås blant annet at både offentlige og private bygninger må være forpliktet til å installere solceller på taket.
Det tredje grepet er en rekke tiltak for å spare energi. Sparetiltakene skal på både kort og lang sikt redusere energiutgiftene for husholdninger og næringsliv og på en rimelig og effektiv måte bidra til å redusere energibehovet.
Holdningskampanjer skal gjøre forbrukerne mer bevisste på betydningen av energisparing. Samtidig oppfordres EU-landene til å ta i bruk ulike støtteordninger som kan stimulere til valg av mer energieffektive produkter og løsninger.
Energikrav til bygninger vil bli skjerpet. Medlemslandene oppfordres også til å gi avgiftslettelser til ulike energisparetiltak. EUs felles mål for energisparing er foreslått å øke fra 9 til 13 prosent innen 2030.

Anne C. Bolle er direktør og arbeider med EU-spørsmål i enheten Corporate Politics & Ownership i Statkrafts hovedkontor i Oslo.

Noen av forslagene i REPowerEU
-
Øke importen av LNG og naturgass fra flere land
-
Felles innkjøpsordning for medlemslandene
-
Energieffektivisering både i husholdninger og næringsliv
-
En egen solenergistrategi for å doble produksjonskapasiteten innen 2025
-
Installasjon av 600 GW solkraft innen 2030
-
Plikt til å installere solceller på nye bygninger
-
Raskere installasjon av flere varmepumper
-
Forenklet konsesjonsbehandling for fornybar energi
-
Øke produksjonen av grønt hydrogen til 10 millioner tonn
-
Øke importen av grønt hydrogen til 10 millioner tonn
-
Øke produksjonen av biometan til 35 milliarder kubikkmeter innen 2030
Les mer på EU-kommisjonens sider: REPowerEU
Muligheter for Statkraft
– For et selskap som Statkraft er i første rekke den økte satsingen på fornybar energi et viktig signal, sier Bolle.
– Vi er allerede Europas største leverandør av fornybar kraft, og EU-kommisjonens plan forutsetter bygging av mye mer landbasert vind, havvind og sol de neste årene. Vi har en del prosjekter i gang, og vi har både kompetanse og erfaring som vil være verdifull for EU. Statkraft er også godt posisjonert som en fremtidig leverandør av grønt hydrogen.
Skal EU lykkes med å akselerere utbyggingen av fornybar energi, er det imidlertid nødvendig å redusere saksbehandlingstiden og forhindre juridiske omkamper.
– Et av forslagene i planen er at EU skal korte ned behandlingstiden for konsesjonssøknader, sier Anne C. Bolle.
– EU ber også medlemslandene definere "go-to areas", det vil si områder der risikoen for skader på natur og miljø er mindre enn andre steder, slik at fornybarprosjekter kan settes i gang raskt. I tillegg skal fornybar energi defineres som "kritisk infrastruktur", noe som vil redusere faren for at prosjekter som allerede har fått konsesjon, må gjennom omkamper i rettssystemet. Dette kan likevel bli et krevende punkt. Utbygging av fornybar kraft møter politisk og folkelig motstand i mange EU-land, i likhet med i Norge.

Marked for grønt hydrogen
Som gassprodusent har Norge allerede kunnet levere mer gass til Europa, og REPowerEU vil gi muligheter for ytterlige gasseksport i årene som kommer. På litt lengre sikt er det imidlertid EUs mål ikke bare å gjøre seg mindre avhengig av russisk olje og gass, men generelt å minske avhengigheten av fossile brensler.
Hydrogen er spesielt trukket frem som en mulig erstatter for dagens bruk av naturgass, ikke minst i industri og transport. Forutsetningen er at hydrogenet er produsert med fornybar energi, såkalt grønt hydrogen.
– Det har jo vært mye snakk om blått hydrogen i Norge, med andre ord hydrogen som er produsert fra naturgass i kombinasjon med karbonfangst. Dette er ikke nevnt i REPowerEU. Planens høye ambisjoner om både produksjon og import av grønt hydrogen kan likevel være interessant for Norge på sikt, fremholder Bolle.
Ifølge REPowerEU skal EU selv produsere 10 millioner tonn grønt hydrogen innen 2030 – og importere like mye.
– Også her har Norge et godt utgangspunkt. Vi kan bruke de store norske fornybare energiressursene til å produsere grønt hydrogen og posisjonere oss som en fremtidig eksportør av hydrogen til EU.
Hvem skal betale?
Det er anslått at kutt i russisk olje og gass vil spare Europa for 100 milliarder euro i året. Samtidig er det ikke tvil om at REPowerEU vil kreve betydelige økonomiske innskudd fra medlemslandene, hvis målet skal nås om et Europa som er uavhengig av Russlands energiforsyninger.
REPowerEU er foreløpig en plan og et forslag som EU-kommisjonen skal diskutere med unionens medlemsland. Det er imidlertid liten tvil om at medlemslandene og deres borgere ønsker å kutte båndene til Russland. Ifølge en meningsmåling ønsker 85 prosent av EUs borgere at unionen så snart som mulig skal gjøre seg uavhengig av energi fra Russland.
Hvor raskt det faktisk kan skje, gjenstår å se.
Relaterte Explained-artikler

Hydrogen: Et nytt marked i oppbygging
Når industrisektoren skal bli grønn, står hydrogen frem som et foretrukket alternativ til fossilt brensel. I transportsektoren fungerer batteristrøm fint for personbiler, men når skip og lastebiler...
Les mer

Fornybart: Balansegang med batterier
Solceller lager strøm når solen skinner og vindturbiner når vinden blåser, men ikke nødvendigvis når energibehovet er størst. Kan batterier gi oss fornybar energi på boks – for senere bruk?
Les mer

Virtuelt kraftverk: Europas største kraftverk leverer 100 prosent fornybar energi
Det er robust i forhold til værsvingninger, det består av 1 400 uavhengige kraftprodusenter og har en kapasitet på mer enn 10 000 MW. Hva vi snakker om? Europas første og største virtuelle kraftverk.
Les mer

Analyse: Kutter klimagassutslipp med kvoter
EUs kvotesystem for CO2 skal bidra til at Europa når sine utslippsmål innen 2030. Hvordan fungerer kvotesystemet i praksis, og hvorfor har prisene doblet seg?
Les mer

Trading: Statkraft en betydelig aktør i kraftmarkedet
Statkraft er først og fremst kjent som en stor produsent og selger av fornybar kraft. Ikke alle vet at selskapet også er en betydelig aktør på det europeiske energimarkedet.
Les mer
Andre landserieartikler

Landserie: Tysk energirevolusjon
I 2017 ble det for første gang produsert mer kraft fra fornybare kilder enn fra kull i industrilandet Tyskland. Kjernekraft og kullkraft blir faset ut i løpet av de neste årene, men å nå målet om en...
Les mer

Landserie: Sverige best i klimaklassen
Få land i verden bruker mer energi per innbygger enn Sverige. Likevel er utslippene av klimagasser lave, takket være en høy fornybarandel i kraftforbruket. Hjemlandet til klimaaktivisten Greta Thu...
Les mer

Landserie: Albanias vannkraft viktig for Balkan
Albania kan få en nøkkelrolle når landene på Balkan skal fase ut fossil kraft til fordel for fornybar. Statkraft er allerede til stede i Albania, men politisk risiko kan legge en demper på videre veks...
Les mer

Landserie: Irland med ambisiøs klimaplan
Om lag 40 prosent av Irlands elektrisitet kommer i dag fra fornybare kilder, men landet skal øke andelen til 70 prosent innen 2030. Statkraft kan bli avgjørende for om Irland skal realisere disse...
Les mer

Landserie: Grønne ambisjoner i Spania
Av elektrisiteten som ble produsert i Spania i 2021, kom nesten 47 prosent fra fornybare kilder. Det er det meste som er registrert siden målingene startet, men likevel et stykke unna regjeringens mål...
Les mer

Landserie: Ressursrikdom i Brasil
Brasil er velsignet med et mangfold av naturressurser og har en av verdens reneste strømforsyninger. Storstilt satsing på sol- og vindkraft skal gi enda større andeler av fornybar kraft i årene...
Les mer

Landserie: Irland med ambisiøs klimaplan
Om lag 40 prosent av Irlands elektrisitet kommer i dag fra fornybare kilder, men landet skal øke andelen til 70 prosent innen 2030. Statkraft kan bli avgjørende for om Irland skal realisere disse...
Les mer

Landserie: Storbritannia, klassens mest ambisiøse
Storbritannia har store ambisjoner for kutt i egne klimagassutslipp. Målet er et nullutslippssamfunn innen 2050. Veien dit er svært krevende, det trengs sterk politisk vilje og massiv utbygging av for...
Les mer

Landserie: Større fart på fornybart i Italia?
Med sin lange kystlinje, høye fjell og solfylte middelhavsøyer burde Italia ha gode forutsetninger for å øke produksjonen av fornybar kraft. Utfordringen er å koble kraftproduksjon sammen med forbruk...
Les mer

Landserie: USA er fortsatt mulighetenes land
Siden Statkraft åpnet kontor i USA i 2015, har selskapets amerikanske virksomhet stort sett dreid seg om å handle med klimakvoter og fornybarsertifikater. Statkraft er nå godt posisjonert for å utnyt...
Les mer

Landserie: Fornybar energi vokser raskt i Polen
Polen er blant landene i Europa med både høyest kraftforbruk og høyest kraftproduksjon, og kull er fortsatt viktigste energikilde. Samtidig har Polen det raskest voksende markedet i Europa for for...
Les mer

Landserie: Grønne visjoner i Frankrike
Kjernekraftlandet Frankrike står overfor massive endringer i energisektoren i årene som kommer. En ambisiøs satsing på vind- og solkraft er blant tiltakene som skal sørge for at klimamålene nås.
Les mer

Landserie: Chile i front med fornybarsatsing
Chile har lansert ambisiøse klimamål: 70 prosent av landets elektrisitet skal komme fra fornybare kilder i 2030, og landet skal være karbonnøytralt innen 2050.
Les mer

Landserie: Nederland trenger kraftig satsing på fornybar energi
Nederlands faktiske kutt i klimagassutslipp har vært små de siste tiårene. Da regjeringen tapte et klimasøksmål, tvang det frem en ny nasjonal klimaavtale som skal få landet på sporet igjen. Det betyr...
Les mer

Landserie: Sol i sikte for Kroatia
Med sin solfylte middelhavskyst er Kroatia et av Europas raskest voksende markeder for solkraft. Ved å utnytte sitt fornybare energipotensial kan landet eliminere behovet for å importere strøm.
Les mer