Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Landserie: Større fart på fornybart i Italia?

Med sin lange kystlinje, høye fjell og solfylte middelhavsøyer burde Italia ha gode forutsetninger for å øke produksjonen av fornybar kraft. Utfordringen er å koble kraftproduksjon sammen med forbruk over store avstander og kronglete topografi.

Italia har det fjerde største kraftforbruket i Europa, etter Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Per innbygger ligger forbruket likevel om lag 20 prosent lavere en gjennomsnittet i EU.

Italias varierte topografi er både en velsignelse og en utfordring, forteller Statkrafts landsjef i Italia, Bernardo Ricci Armani:

– Italia er et solfylt land, og solenergi er en viktig del av vår energimiks. Tilgangen på både sol og vind er størst i den sørlige delen av landet, inkludert øyene Sicilia og Sardinia. I nord er landskapet i større grad preget av store sletter. Det er også her de største byene og mesteparten av industrien ligger.

Hovedandelen av den fornybare kraftproduksjonen i Italia foregår dermed i sør, mens energiforbruket er størst i nord.

Rundt slettelandskapet i nord og ned mot de sørlige landsdelene strekker fjellkjeden Appenninene seg som en barriere.

– For å bygge bro over skillet mellom nord og sør vil batterilagring være avgjørende for å sikre stabilitet i strømnettet, sier Ricci Armani.

Solpark i Italia
I mars 2010 kunne Statkraft åpne sin første solpark i Italia, lokalisert rett sør for Roma. Casale-parken ble senere solgt til to italienske selskaper. (Foto: Christer Gilje)

ITALIA_energi_produksjon_2021_NORSK.gif

Termiske energikilder sto i 2021 fremdeles for hoveddelen av Italias kraftforbruk – i hovedsak naturgass, men også noe kull og biomasse. Fornybare energikilder står for om lag 36 prosent av forbruket. Vannkraft er den største fornybarkilden med 38 prosent, etterfulgt av solkraft med 23 prosent og vindkraft med 13 prosent.

– Kullkraft er i ferd med å bli faset ut. Myndighetene har satt som mål at alle landets kullkraftverk skal stenge innen 2025, opplyser Ricci Armani.

Italia anslås å være verdens nest største nettoimportør av elektrisk kraft, med innførsel hovedsakelig fra Sveits og Frankrike.

I 2019 ble dessuten en undersjøisk kraftkabel satt i drift mellom Italia og Montenegro. Kabelforbindelsen strekker seg 445 kilometer over Adriaterhavet og er den første "elektriske broen" mellom EU og Balkan.

Ku gresser med vindturbiner
Italia ønsker å bygge ut både sol- og vindkraft, men lokal motstand mot landskapsendringer, og andre forhold, gjør at utviklingen kan gå tregt. (Foto: Shutterstock)

Lokal motstand

Italia har store ambisjoner om å øke produksjonen av kraft fra fornybare kilder.

I 2021 ble Departementet for økologisk overgang (Ministero della Transizione Ecologica – MiTE) etablert som del av den italienske regjeringen. For å nå målet i EUs grønne vekststrategi (European Green Deal) om et karbonnøytralt Europa innen 2050 har MiTE skjerpet målene for Italia frem mot 2030:

  • Klimagassutslippene skal reduseres med 51prosent sammenlignet med 1990-nivå, i stedet for det tidligere målet om 37 prosent.

  • Andelen av kraftforbruk fra fornybare energikilder skal økes fra 30 til 37 prosent.

Prosessen med å få autorisasjon til å bygge ut nye fornybare kraftanlegg kan imidlertid være både kompleks og langtekkelig i Italia, ikke minst på grunn av lokal motstand.

– Større prosjekter må godkjennes av miljøvernmyndigheter, for eksempel sol- og vindkraftverk som vil påvirke landskapet. Det kan også være at kraftanlegget er planlagt nær en kirke eller et område av arkeologisk verdi. Mange steder bruker lokale politikere slike argumenter populistisk for å blokkere prosjekter, forteller Ricci Armani.

Samlingsregjeringen som ble dannet av statsminister Mario Draghi i februar 2021, forsøker å løse disse utfordringene ved at sentrale myndigheter utøver større makt.

– Jeg venter at det kan bli et problem når sentrale myndigheter i Roma skal bestemme mer i regionene. Dette er for tiden en av de heteste debattene i Italia, sier han.

Italia er et byråkratisk land, og en autorisasjonsprosess for eksempel for et vindkraftanlegg kunne tidligere ta mellom fem og sju år.

– Det er en klar intensjon fra MiTE å korte ned saksbehandlingstiden, men så langt har vi ikke sett de store resultatene av denne ambisjonen, fastslår Ricci Armani.

Solpanel på hustak
Også i de italienske alpene kan solpaneler komme til nytte. Men det største potensialet for solkraft befinner seg i de mer solrike landsdelene sør i landet. (Foto: Shutterstock)   

Økt bruk av elektrisitet

Redusert tilgang på russisk gass på grunn av krigen i Ukraina har synliggjort Italias avhengighet av kraftimport.

– Vi kan ikke belage oss lenger på å få gass fra Russland, og jeg tror at den eneste løsningen på sikt er å bygge ut fornybar kraft, sier Ricci Armani.

Italia er det eneste av G8-landene som ikke har kjernekraft etter at de to siste atomreaktorene ble stengt i 1990 som følge av en folkeavstemming. En ny avstemming i 2011 bekreftet at et overveldende flertall av Italias befolkning er mot kjernekraft.

– Enkelte politikere har argumentert for at Italia på ny skal vurdere å satse på kjernekraft, men siden folket gjennom to avstemminger har sagt et klart nei, anser jeg det som temmelig usannsynlig med ny atomkraft, sier han.

Koronapandemien demonstrerte behovet for å få fortgang i det grønne skiftet i Italia. Høye gasspriser gjør at flere ønsker økt satsing på fornybar kraft.

– Ikke bare sol- og vindkraft, men også satsingen på hydrogen må vokse på en mer bærekraftig måte. Og vi må jobbe med å endre vanene våre, for eksempel ved å gå over til å bruke elektrisitet i stedet for gass i husholdningene. Der jeg selv bor i Milano, bruker vi nå strøm til oppvarming. Det blir også bygd ut stadig flere ladeanlegg for elbiler i de store byene, forteller han.

Bernardo Ricci Armani
Bernardo Ricci Armani
Country Manager & Vice President

Bernardo Ricci Armani er direktør og Statkrafts landsjef for Italia, med tilhold ved selskapets kontor i Milano. Enheten er en del av forretningsområdet Vind- og solkraft Europa.

Vokser raskt

Statkraft åpnet et eget kontor i Milano i 2020.

– Koronapandemien gjorde at vi fikk en forsiktig start, men siden oktober 2020 har Statkraft vokst raskt i Italia, og vi nærmer oss 30 ansatte over hele landet. Vi jobber med prosjekter innenfor sol- og vindkraft og batterilagring, og vi driver med kraftkjøpsavtaler (PPA) og andre markedsaktiviteter, forteller Ricci Armani.

Som et selskap med lang vannkrafterfaring ser Statkraft også på denne energiteknologien i Italia.

– Noen av vannkraftlisensene som har tilhørt private selskaper, er utløpt, og EU-kommisjonen har oppfordret Italia til å fornye dem for å styrke konkurransen. Det er en diskusjon som har pågått i mange år. Vannkraftpotensialet i Italia er fullt utnyttet, så det er ikke snakk om å bygge nye anlegg, men eventuelt å øke kapasiteten til eksisterende kraftverk. Dette kan potensielt bli en viktig del av vår aktivitet i Italia, sier han.

Utsikt over Milano
Statkraft åpnet kontor i Milano i 2020. (Foto: Bernardo Ricci Armani)

Kombinasjon mellom jordbruk og energi

Den største veksten i fornybare kraftkilder frem mot 2030 er uansett ventet å komme fra sol og vind. Konkurransen mellom selskapene er hard, noe som har ført til at prisen på landarealer har økt kraftig.

– Flere lokalsamfunn er bekymret for at kraftanleggene etablerer seg i jordbruksområder, der mange bønder foretrekker å selge jorda til kraftselskaper til en god pris fremfor å dyrke grønnsaker og frukt. Agrivoltaics, det vil si samtidig bruk av områder til solceller og landbruk, kan være et godt kompromiss i denne sammenhengen, sier Ricci Armani.

Statkraft har innledet et samarbeid med et italiensk universitet for å finne ut hvilke jordbruksprodukter som egner seg best til å bli dyrket parallelt med produksjon av solkraft.

– Vi håper å komme frem til løsninger som kan skape gode synergieffekter mellom jordbruks- og kraftproduksjon, sier han.

Italia_Milano2_600x400.jpg
Det tok 600 år å bygge den imponerende katedralen på Piazza del Duomo i Milano. Kirke, kultur, arkitektur og historie står sterkt i Italia. (Foto: Bernardo Ricci Armani)

Høye standarder

Bernardo Ricci Armani ser to hovedutfordringer for Statkrafts satsinger i Italia:

  • Statkraft har høye kvalitetsnivåer i sine prosjekter, mens utviklere i noen tilfeller ikke holder samme standard.

  • Statkraft aksepterer ingen kompromisser når det gjelder etterlevelse av selskapets verdier.

– Enkelte utviklere er skeptiske til å innlede samarbeid med oss, fordi de ikke vet om deres underleverandører vil kunne møte Statkrafts krav. Likevel ser jeg på Statkrafts høye standard og den norske kulturen som et konkurransemessig fortrinn, forklarer han.

Statkraft arbeider mye med kommunikasjon i Italia, ikke minst overfor italienske myndigheter.

– Vi informerer om hvem vi er og hvordan vi jobber, ofte i samarbeid med den norske ambassaden og Innovasjon Norge. Vi er her for å investere, og Italia er et land med store muligheter.

Bernardo Ricci Armani
Jeg venter at det kan bli et problem når sentrale myndigheter i Roma skal bestemme mer i regionene. Dette er for tiden en av de heteste debattene i Italia.
Bernardo Ricci Armani
Statkrafts landsjef for Italia

CO2-utslipp per land

CO2-utslipp per innbygger i ulike land

Andre landserieartikler

Vindturbiner ved åker med raps

Landserie: Tysk energirevolusjon

I 2017 ble det for første gang produsert mer kraft fra fornybare kilder enn fra kull i industrilandet Tyskland. Kjernekraft og kullkraft blir faset ut i løpet av de neste årene, men å nå målet om en...

Laholm vannkraftverk

Landserie: Sverige best i klimaklassen

Få land i verden bruker mer energi per innbygger enn Sverige. Likevel er utslippene av klimagasser lave, takket være en høy fornybarandel i kraftforbruket. Hjemlandet til klimaaktivisten Greta Thu...

Vannmagasinet til Banja kraftverk i Albania

Landserie: Albanias vannkraft viktig for Balkan

Albania kan få en nøkkelrolle når landene på Balkan skal fase ut fossil kraft til fordel for fornybar. Statkraft er allerede til stede i Albania, men politisk risiko kan legge en demper på videre veks...

Vindturbiner i Irland

Landserie: Irland med ambisiøs klimaplan

Om lag 40 prosent av Irlands elektrisitet kommer i dag fra fornybare kilder, men landet skal øke andelen til 70 prosent innen 2030. Statkraft kan bli avgjørende for om Irland skal realisere disse...

Solcellepaneler

Landserie: Grønne ambisjoner i Spania

Av elektrisiteten som ble produsert i Spania i 2021, kom nesten 47 prosent fra fornybare kilder. Det er det meste som er registrert siden målingene startet, men likevel et stykke unna regjeringens mål...

Vindkraftanlegget Brotas de Macaúbas

Landserie: Ressursrikdom i Brasil

Brasil er velsignet med et mangfold av naturressurser og har en av verdens reneste strømforsyninger. Storstilt satsing på sol- og vindkraft skal gi enda større andeler av fornybar kraft i årene...

Vindturbiner i Irland

Landserie: Irland med ambisiøs klimaplan

Om lag 40 prosent av Irlands elektrisitet kommer i dag fra fornybare kilder, men landet skal øke andelen til 70 prosent innen 2030. Statkraft kan bli avgjørende for om Irland skal realisere disse...

Berry Burn vindpark

Landserie: Storbritannia, klassens mest ambisiøse

Storbritannia har store ambisjoner for kutt i egne klimagassutslipp. Målet er et nullutslippssamfunn innen 2050. Veien dit er svært krevende, det trengs sterk politisk vilje og massiv utbygging av for...

Landserie: Større fart på fornybart i Italia?

Med sin lange kystlinje, høye fjell og solfylte middelhavsøyer burde Italia ha gode forutsetninger for å øke produksjonen av fornybar kraft. Utfordringen er å koble kraftproduksjon sammen med forbruk...

Vindturbiner i California

Landserie: USA er fortsatt mulighetenes land

Siden Statkraft åpnet kontor i USA i 2015, har selskapets amerikanske virksomhet stort sett dreid seg om å handle med klimakvoter og fornybarsertifikater. Statkraft er nå godt posisjonert for å utnyt...

Solcellepaneler

Landserie: Fornybar energi vokser raskt i Polen

Polen er blant landene i Europa med både høyest kraftforbruk og høyest kraftproduksjon, og kull er fortsatt viktigste energikilde. Samtidig har Polen det raskest voksende markedet i Europa for for...

Eng med lavendel og vindturbin

Landserie: Grønne visjoner i Frankrike

Kjernekraftlandet Frankrike står overfor massive endringer i energisektoren i årene som kommer. En ambisiøs satsing på vind- og solkraft er blant tiltakene som skal sørge for at klimamålene nås.

Solcellepaneler i Atacama-ørkenen

Landserie: Chile i front med fornybarsatsing

Chile har lansert ambisiøse klimamål: 70 prosent av landets elektrisitet skal komme fra fornybare kilder i 2030, og landet skal være karbonnøytralt innen 2050.

Vindmøller og tulipaner

Landserie: Nederland trenger kraftig satsing på fornybar energi

Nederlands faktiske kutt i klimagassutslipp har vært små de siste tiårene. Da regjeringen tapte et klimasøksmål, tvang det frem en ny nasjonal klimaavtale som skal få landet på sporet igjen. Det betyr...

Solcellepaneler og strømmast

Landserie: Sol i sikte for Kroatia

Med sin solfylte middelhavskyst er Kroatia et av Europas raskest voksende markeder for solkraft. Ved å utnytte sitt fornybare energipotensial kan landet eliminere behovet for å importere strøm.