Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Landserie: Ressursrikdom i Brasil

Brasil er velsignet med et mangfold av naturressurser og har en av verdens reneste strømforsyninger. Storstilt satsing på sol- og vindkraft skal gi enda større andeler av fornybar kraft i årene fremover.

Brasil er verdens femte største land i utstrekning og det sjette mest folkerike. Brasil er også verdens nest største produsent av vannkraft, etter Kina. Store vannkraftverk står for mer enn 60 prosent av den innenlandske strømproduksjonen i det søramerikanske landet. Men selv om strømforbruket per innbygger har økt de siste årene, ligger det likevel 10 prosent under verdensgjennomsnittet.

– I likhet med Norge har kraftproduksjonen i Brasil historisk sett vært dominert av vannkraft, forteller Fernando de Lapuerta, som er Statkrafts landsjef i Brasil.

Det største uutnyttede potensialet for vannkraft ligger i Amazonasbassenget i nord, langt unna de tettest befolkede områdene langs østkysten. Samtidig har regnskogen i Amazonas uvurderlig betydning for det globale klimaet og det biologiske mangfoldet.

– Av miljøhensyn er det derfor få planer om å utvide produksjonen av vannkraft fra dagens installerte kapasitet på 123 GW. Den store veksten i produksjonskapasitet er ventet å komme fra sol og vind, sier de Lapuerta.

Kraftverket Rio Bonito
Vannkraftverket Rio Bonito ligger ved elven Santa Maria da Vitória i delstaten Espirito Santo. Kraftverket er eid 81,3 prosent av Statkraft og 18,7 prosent av det brasilianske pensjonsfondet FUNCEF. (Foto: José Somensi Photography)

Godt posisjonert

Brasil har betydelige olje- og gassreserver, men disse ressursene blir for det meste eksportert og ikke brukt til å produsere elektrisitet, ettersom den høye andelen av vannkraft bidrar til å holde elektrisitetsprisene lave.

Brasil har to kjernekraftverk i operativ drift, Angra-1 og Angra-2. Atomkraftanleggene ligger mellom landets to største byer São Paulo og Rio de Janeiro på østkysten og står for om lag tre prosent av Brasils totale kraftproduksjon.

Byggingen av et tredje kjernekraftverk, Angra-3, ble påbegynt på 1980-tallet, men har stoppet opp flere ganger. I 2021 erklærte president Jair Bolsonaro at byggingen skal gjenopptas. Kraftverket er ventet å stå ferdig i 2026.

Andelen av fornybare kraftkilder i Brasils elektrisitetsmiks har vært kraftig økende i senere år og var på 84,8 prosent i 2020. Til sammenligning var landsgjennomsnittet i verden på 23 prosent samme år.

– Produksjonen av vind- og solkraft er forventet å øke med rundt 35 prosent innen 2025, sammenlignet med 2021. Brasil er et stort land, og tilgangen på naturressurser varierer mellom regionene. Noen steder er det mye vann, mens andre områder har eksepsjonelt mye vind og sol, påpeker de Lapuerta.

Han mener Statkraft er godt posisjonert for en solid vekst i selskapets produksjon av fornybar kraft i Brasil i årene som kommer.

Brasils kraftkilderDobler kapasiteten

Statkraft har vært til stede i Brasil siden 2008 og har i dag mer enn 250 ansatte i landet.

– Vi startet med markedsoperasjoner i form av kraftkjøpsavtaler (Power Purchase Agreement (PPA)) og gikk i 2012 inn i kraftproduksjon etter å ha kjøpt opp flere kraftverk i drift. Siden 2018 har vi hatt fokus på å utvikle egne kraftverk og å utvide vår portefølje innenfor sol og vind, forteller de Lapuerta.

I dag driver Statkraft 18 vind- og vannkraftverk i Brasil med en samlet installert effekt på 450 MW. Selskapet er den første kraftprodusenten som tilbyr opprinnelsesgarantier i landet.

Vindkraftprosjektet Ventos de Santa Eugenia
Vindkraftprosjektet Ventos de Santa Eugenia består av 91 vindturbiner fordelt på ti vindparker i delstaten Bahia. Utbyggingen innebærer begrenset kjøp av land og ingen flytting av mennesker eller negative effekter på biologisk mangfold. (Foto: Statkraft)

Utbyggingen av vindprosjektene Morro do Cruzeiro (80 MW) og Ventos de Santa Eugenia (520 MW) nordøst i Brasil vil mer enn doble Statkrafts installerte kapasitet til 1050 MW. Kraftverkene skal være ferdigstilt i henholdsvis 2023 og 2024.

– Av vår installerte produksjonskapasitet i dag utgjør vindkraft 95 MW og vannkraft 355 MW. Med de nye prosjektene vil andelen vindkraft øke i betydelig grad, sier han. En stor del av kraften som skal produseres i de nye vindkraftanleggene, er allerede solgt på langsiktige kontrakter.

Statkraft utforsker også mulighetene for grønn hydrogen- og ammoniakkproduksjon i Brasil. I samarbeid med norske Aker og en lokal kraftprodusent utvikles et storskala hybridprosjekt i delstaten Bahia, der fornybar kraftproduksjon skal kombineres med hydrogen- og ammoniakkproduksjon for den lokale kunstgjødselindustrien.

Vannkraftverket Jucu
Jucu vannkraftverk ligger ved elven Jucu Braço Sul i delstaten Espirito Santo og utnytter en fallhøyde på 60,5 meter. Kraftverket er eid 81,3 prosent av Statkraft og 18,7 prosent av det brasilianske pensjonsfondet FUNCEF. (Foto: José Somensi Photography)

Nye muligheter

Vannkraft er den mest fleksible fornybare energiressursen og vil i mange år fremover fortsette å være hovedkilde for Brasils produksjon av elektrisk kraft.

– Med vår vannkraft og med en omfattende utbygging av sol-og vindkraftverk er vi godt rustet for den betydelige økningen som er ventet i etterspørselen etter elektrisitet i Brasil, sier de Lapuerta.

Frem mot 2025 vil Statkraft utvide sine brasilianske virksomheter hovedsakelig innenfor vind- og solkraft, og veksten skal skje gjennom fusjoner og oppkjøp, foruten utvikling av egne prosjekter fra grunnen av (greenfield).

Fernando de Lapuerta
Fernando de Lapuerta
Country Manager

Fernando de Lapuerta er Statkrafts landsjef for Brasil. Selskapets brasilianske hovedkontor ligger i Florianópolis i delstaten Santa Catarina.

Brasil har som mål å oppnå netto null utslipp av klimagasser innen 2050.

En prosess er satt i gang for å liberalisere energimarkedet, og nye lovforslag har til hensikt å gi et mer velfungerende kraftmarked for både produsenter og forbrukere.

– Utviklingen av et mer fleksibelt energimarked er et steg i riktig retning, og endringene signaliserer en forståelse for markedsdynamikken. Dette vil bidra til å skape nye forretningsmuligheter, noe jeg tror vil være positivt for Statkraft, sier Fernando de Lapuerta.

Brasil var imidlertid blant landene i verden som ble hardest rammet av koronapandemien, med mer enn 30 millioner smittede og over 660.000 dødsfall. President Bolsonaros strategi om å holde samfunnet åpent for raskt å oppnå flokkimmunitet vil ifølge Verdensbanken sannsynligvis sende landet inn i en økonomisk resesjon.

Under pandemien jobbet Statkrafts ansatte i stor grad fra hjemmekontor.

– Vi klarte heldigvis å holde virksomhetene i gang mer eller mindre som før. Pandemien har påvirket noen av våre prosjekter i byggefasen, fordi kostnadene har økt, men vi har stort sett klart å holde fremdriftsplanene, forteller de Lapuerta.

Statkrafts landsjef i Brasil har tilhold ved hovedkontoret i Florianópolis i delstaten Santa Catarina sør i landet. Selskapet har også kontor i Rio de Janeiro, der det tilbys markedstjenester for kommersielle og industrielle kunder fra ulike segmenter.

CO2-utslipp per land

CO2-utslipp per innbygger i ulike land

Andre landserieartikler

Vindturbiner ved åker med raps

Landserie: Tysk energirevolusjon

I 2017 ble det for første gang produsert mer kraft fra fornybare kilder enn fra kull i industrilandet Tyskland. Kjernekraft og kullkraft blir faset ut i løpet av de neste årene, men å nå målet om en...

Laholm vannkraftverk

Landserie: Sverige best i klimaklassen

Få land i verden bruker mer energi per innbygger enn Sverige. Likevel er utslippene av klimagasser lave, takket være en høy fornybarandel i kraftforbruket. Hjemlandet til klimaaktivisten Greta Thu...

Vannmagasinet til Banja kraftverk i Albania

Landserie: Albanias vannkraft viktig for Balkan

Albania kan få en nøkkelrolle når landene på Balkan skal fase ut fossil kraft til fordel for fornybar. Statkraft er allerede til stede i Albania, men politisk risiko kan legge en demper på videre veks...

Vindturbiner i Irland

Landserie: Irland med ambisiøs klimaplan

Om lag 40 prosent av Irlands elektrisitet kommer i dag fra fornybare kilder, men landet skal øke andelen til 70 prosent innen 2030. Statkraft kan bli avgjørende for om Irland skal realisere disse...

Solcellepaneler

Landserie: Grønne ambisjoner i Spania

Av elektrisiteten som ble produsert i Spania i 2021, kom nesten 47 prosent fra fornybare kilder. Det er det meste som er registrert siden målingene startet, men likevel et stykke unna regjeringens mål...

Vindkraftanlegget Brotas de Macaúbas

Landserie: Ressursrikdom i Brasil

Brasil er velsignet med et mangfold av naturressurser og har en av verdens reneste strømforsyninger. Storstilt satsing på sol- og vindkraft skal gi enda større andeler av fornybar kraft i årene...

Vindturbiner i Irland

Landserie: Irland med ambisiøs klimaplan

Om lag 40 prosent av Irlands elektrisitet kommer i dag fra fornybare kilder, men landet skal øke andelen til 70 prosent innen 2030. Statkraft kan bli avgjørende for om Irland skal realisere disse...

Berry Burn vindpark

Landserie: Storbritannia, klassens mest ambisiøse

Storbritannia har store ambisjoner for kutt i egne klimagassutslipp. Målet er et nullutslippssamfunn innen 2050. Veien dit er svært krevende, det trengs sterk politisk vilje og massiv utbygging av for...

Landserie: Større fart på fornybart i Italia?

Med sin lange kystlinje, høye fjell og solfylte middelhavsøyer burde Italia ha gode forutsetninger for å øke produksjonen av fornybar kraft. Utfordringen er å koble kraftproduksjon sammen med forbruk...

Vindturbiner i California

Landserie: USA er fortsatt mulighetenes land

Siden Statkraft åpnet kontor i USA i 2015, har selskapets amerikanske virksomhet stort sett dreid seg om å handle med klimakvoter og fornybarsertifikater. Statkraft er nå godt posisjonert for å utnyt...

Solcellepaneler

Landserie: Fornybar energi vokser raskt i Polen

Polen er blant landene i Europa med både høyest kraftforbruk og høyest kraftproduksjon, og kull er fortsatt viktigste energikilde. Samtidig har Polen det raskest voksende markedet i Europa for for...

Eng med lavendel og vindturbin

Landserie: Grønne visjoner i Frankrike

Kjernekraftlandet Frankrike står overfor massive endringer i energisektoren i årene som kommer. En ambisiøs satsing på vind- og solkraft er blant tiltakene som skal sørge for at klimamålene nås.

Solcellepaneler i Atacama-ørkenen

Landserie: Chile i front med fornybarsatsing

Chile har lansert ambisiøse klimamål: 70 prosent av landets elektrisitet skal komme fra fornybare kilder i 2030, og landet skal være karbonnøytralt innen 2050.

Vindmøller og tulipaner

Landserie: Nederland trenger kraftig satsing på fornybar energi

Nederlands faktiske kutt i klimagassutslipp har vært små de siste tiårene. Da regjeringen tapte et klimasøksmål, tvang det frem en ny nasjonal klimaavtale som skal få landet på sporet igjen. Det betyr...

Solcellepaneler og strømmast

Landserie: Sol i sikte for Kroatia

Med sin solfylte middelhavskyst er Kroatia et av Europas raskest voksende markeder for solkraft. Ved å utnytte sitt fornybare energipotensial kan landet eliminere behovet for å importere strøm.